Dārzeņu sautējums

By | 16 jūnijs, 2017

Veģetārā klasika – Kičari – dārzeņu sautējums ar rīsiem un lēcām

Kičari ir viens no populārākajiem ēdieniem Indijā un ne tikai. Pamatu šim sautējumam veido rīsi, sezonālie dārzeņi, lēcas un garšvielas. Tas ļauj pagatavot kičari dažādos veidos, turklāt nodrošinot maltīti ar nepieciešamo olbaltumvielu daudzumu un ir vienmēr garšīgs.

Dārzeņu sautējums fotorecepte

Kičari sastāvdaļas

  • vidēja izmēra katls (vēlams ar biezu dibenu)
  • 1 glāze rīsu (pēc izvēles)
  • 1/2 glāze lēcu (pēc izvēles)
  • 2 glāzes dārzeņu – burkāni, puķkāposti, kartupeļi, zaļie zirnīši, ķirbji, paprika, puravs u.c.
  • gī sviests vai eļļa – pēc vajadzības
  • garšvielas: kurkuma (1 tk.), koriandrs (1 tk.), kumīns (Indijas ķimenes) vai parastās ķimenes (2 tk.), 2 ē.k. rīvēta ingvera (svaiga)
  • sāls un čili pēc vajadzības
  • zaļumi pārkaisīšanai: dilles, pētersīļi un/vai lociņi
  • ūdens: 5 glāzes

Dārzeņu sautējuma pagatavošana

  • Katliņā uzkarsē gī sviestu vai eļļu un apcep garšvielas. Garšvielas var likt visdažādākās, taču būtiski ir pirmās katliņā apcept veselās un tad pievienot maltās vai rīvētās garšvielas. Garšvielu apcepšana ilgst vien dažas sekundes, tādēļ jārīkojas ātri.
  • Pievieno sagrieztos dārzeņus (negrieziet pārāk smalki, jo tad tie būs gatavi pārāk ātri) un 2 minūtes apcep kopā ar garšvielām un gī sviestu. Ja liekas, ka taukvielas par maz, pievieno vēl, lai nedeg pie katla dibena.
  • Pievieno iepriekš ūdenī noskalotus rīsus un samaisa. Visas sastāvdaļas samaisa un cep 2 minūtes.
  • Pievieno lēcas (iepriekš jānoskalo), samaisa un pielej verdošu vai vismaz karstu ūdeni. (Ja lejat verdošu ūdeni, uzmanieties no tvaikiem.)
  • Uzlieciet katlam vāku un samaziniet liesmu.
  • Sautējums būs gatavs, kad ūdens izvārījies, bet, ja liekas, ka rīsi vēl nav gatavi, pielejiet vēl nedaudz verdošu ūdeni un uzlieciet vāku atpakaļ.

Gatavošanas laiks: 20 – 30 minūtes.

Dārzeņu sautējums – kičari izdosies labāk, ja izmantosiet katlu ar biezu dibenu. Šāds katls piedos lielākas vai mazākas paviršības un pasargās produktus no piedegšanas. Kad sautējums gatavs, lieciet uz šķīvjiem un pārkaisiet svaigus zaļumus. Var ēst kopā ar saldu, saldskābu mērci vai, piemēram, svaigu lapu salātiem ar sēkliņām, riekstiem un apelsīnu.