Kartupeļu pankūkas

By | 11 septembris, 2018

Latviešiem nav daudz ēdieni, kas garšotu visiem, taču kartupeļu pankūkas tik tiešām garšo visiem (99,8%). Turklāt nav svarīgi, vai ēdājs ir veģetārietis vai gaļēdājs, jo bāze ir viena, bet piedevas katrs var likt klāt kādas vēlas. Skābais krējums ar sāli, sarīvēts siers, brūkleņu ievārījums, humuss – derēs viss, ko sirds kāro. Nebaidieties riskēt ar jaunām garšām. Mēģināts nav zaudēts.

Kartupeļu pankūku recepte

  • 1 kg nomizotu kartupeļu (vēlams miltaini)
  • divas šķipsnas sāls
  • citas garšvielas – pipari, svaigi zaļumi, kaltēti sīpoli, tzatziki, kurkuma (pēc izvēles)
  • eļļa cepšanai
  • rīve – kartupeļu rīvēšanai vai blenderis

Ir cilvēki, kas papildus pievieno kviešu vai auzu miltus (2 ēdamkarotes), savukārt visēdāji vēl pievieno 2 olas, bet bez tā var iztikt. Pats galvenais ir noliet lieko kartupeļu sulu, lai masa nebūtu pārāk šķidra. Ar šo daudzumu vajadzētu pietikt 3 – 4 cilvēku ģimenei. Ja esat lieli ēdāji, rīvējiet vairāk.

Gatavošana un Cepšana

  • Nomazgā un sarīvē kartupeļus (uz smalkās rīves).
  • Sarīvē un nospied lieko kartupeļu sulu (ar plaukstām vai sietiņā).
  • Kartupeļu masai pievieno sāli un citas garšvielas un visu samaisi viendabīgā masā.
  • Sakarsē pannu un uzlej eļļu. Ja eļļa būs vairāk, pankūkas vienmērīgāk apcepsies, bet nepārspīlē.
  • Liec uz pannas neliela – vidēja izmēra pankūkas un cep no abām pusēm. Nav vērts mēģināt cept lielās,  jo neturēsies kopā.
  • Kartupeļu pankūkas liec pa taisno uz ēdāja šķīvja. Ja eļļa par daudz, pirms tam var uzlikt uz papīra dvielīša, lai liekais notek.

Papildus ieteikumi

  • Ja krausiet kartupeļu pankūku torni, tad vidējās sasutināsies un nebūs vairs kraukšķīgas.
  • Labāk izcept vairāk nekā mazāk. Bieži ģimenes locekļi, saožot cepšanas smaržu, ienāk virtuvē pirms viss ir gatavs. Ar to ir jārēķinas, jo kartupeļu pankūkas garšo visiem.
  • Pirms gatavošanas pārliecinies, ka mājās ir pietiekami daudz piedevas (krējums, ievārijums u.c.), lai nav jāēd plikas pankūkas.
  • Kartupeļu masu var papildināt ar visdažādākajām garšvielām un piedevām. Galvenais, lai pašiem garšo.
  • Cepšanas laikā var būt diezgan daudz dūmi, jo eļļa ir karsta, bet mīkla, kas jāizcep daudz. Vēlams ieslēgt tvaiku nosūcēju vai turētu logu līdz galam vaļā.
  • Izmantojot kartupeļu smalcināšanā blenderi vai virtuves kombainu, jārīkojas uzmanīgi. Pārāk ilga blenderēšana pārvērtīs kartupeļu masu klīsterī un nāksies mizot atkārtoti. Rīvējot šādas problēmas nerodas.

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *