Biešu zupa ir viena no tām, ko katrs latvietis vismaz reizi dzīvē ir ēdis vienā vai otrā variācijā.
Ēdot veģetāri, biešu zupa, pievienojot tai pākšaugus (pupas, lēcas) var ātri kļūt par vienu no iecienītākajām ātrajām receptēm. Ja ēdat vegāniski, sviesta vietā izmantojiet eļļu, bet krējumu vienkārši ignorējiet.
Mūsu biešu zupas recepte būs ne tikai garda, bet arī bagāta ar šķiedrvielām un olbaltumvielām. Ideāla zupa, kad gribas, ko vienkāršu un barojošu (sevišķi aukstās ziemās un drēgnos rudens vakaros).
SASTĀVDAĻAS
- 4 vidējas bietes
- 1 liela sīpols
- 2 ķiploku daiviņas
- 3 vidēji lieli kartupeļi
- 1 glāze lēcu (brūnas, sarkanās vai pelēkās lēcas, garšīgākas ir lēcas bez apvalkiem)
- 1 l buljona kubiņš (dārzeņu vai sēņu – nav obligāts)
- 2 karotes sviesta vai augu eļļas
- 1 tējkarote cukura
- Sāls un pipari pēc garšas
- Svaigi sasmalcināti pētersīļi vai dilles pēc garšas
- Skābais krējums (pēc garšas)
Biešu zupas pagatavošana
- Bietes nomazgājiet un nomizojiet, pēc tam sagrieziet mazos kubiņos vai strēmelēs kā frī kartupeļus.
- Nomizojiet un sagrieziet sīpolus un ķiplokus.
- Uzkarsētā katlā ielieciet sviestu vai eļļu. Apcepiet sīpolu un ķiplokus un sautējiet tos līdz tie kļūst mīksti un nedaudz zeltaini.
- Pievienojiet bietes un sautējiet kopā ar sīpoliem un ķiplokiem aptuveni 5 minūtes.
- Pievienojiet masai cukuru, noskalotas lēcas un pārējās sastāvdaļas (izņemot sāli, piparus un garšaugus). Pārlejiet ar verdošu vai vismaz siltu ūdeni un ļaujiet zupai vārīties uz vidējas uguns, līdz bietes, lēcas un kartupeļi kļūst mīksti, tas prasīs aptuveni 20-25 minūtes.
Ja vēlaties, varat zupai papildus pievienot dārzeņu vai sēņu buljona kubiņu.
Turpinājums – biešu krēmzupa
Biešu krēmzupas Latvijā nav ierastas, taču ir ļoti garšīgas. Viss, kas to atšķir no parastās biešu zupas receptes ir visu sastāvdaļu sablenderēšana. Es šim mērķim izmantoju Vitamix blenderi, bet der arī parastie rokas blenderi.
- Kad zupa ir gatava, sablendējiet to viendabīgā masā.
- Pasniedziet ar svaigi sasmalcinātiem pētersīļiem vai dillem un pēc vēlēšanās pievienojiet skābo krējumu vai jogurtu.
Par zupas recepti paldies portālam Edieni.lv.
Interesantu zupas variāciju ar panīru un asafetīdu varat atrast portālā Vegetarian.lv. Asafetīda pēc garšas aizstāj sīpolu. Ja plānojat to izmantot, obligāti apcepiet taukvielās, bet panīrs ir vienkārši svaigs, mājās gatavots siers.