Jāņu siers

By | jūnijs 16, 2017
Iesaki citiem:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone

Tradicionālais Jāņu siers ir neatņemama līgo vakara sastāvdaļa. Tas ir viegli pagatavojams un ir pa spēkam katram latvietim. Vairums latviešu sieram papildus pievieno olas dzeltenumu. Iemeslus vairums nenojauš, taču olas dzeltenums simboliski ir saulīte un arī Jāņu siera ritulis patiesībā ir saules simbols un reizē arī gardums pie kura mūsu senči tika vien svētkos. Jāņu sierā nav vajadzīgas olas, taču, ja vēlaties, varat tās pievienot.

Jāņu siera recepte

  • 5 l piens (svaigpiens vai zs pirkts piens)
  • 1 kg biezpiens
  • 100 g sviests
  • ķimenes (pēc vēlēšanās)
  • sāls (pēc vēlēšanās)
  • citrons
  • 1 tējkarote kurkumas (dzeltenajai krāsai)
  • 2 olas (var arī nelikt)

Jāņu siera pagatavošana

  • Uzvāriet pienu un pievienojiet biezpienu.
  • Turpiniet karsēt pienu, bet nevajag vārīt. Ja biezpiens ir pietiekami skābs, piens sarausies kunkuļos. Katlā izveidosies divdaļīga masa – sūkalas un biezumi (siers).
  • Sūkalas nokāsiet caur marli, pievienojiet citā katlā sviestā vai gi sviestā apceptas ķimenes un sāli – divas līdz četras lielas šķipsnas un tējkaroti kurkumas. (Lai arī liksies, ka sāls ir par daudz, pagaršojot sapratīsiet, ka viss ir kārtībā un sapratīsiet, ka veikalā nopērkamajos sieros sāls ir pievienots ļoti daudz.) Visu kārtīgi samaisiet.
  • Ja vēlaties šajā brīdī varat pievienot arī olu dzeltenumus, visu samaisiet un paaugstiniet temperatūru. Karsējiet līdz masa kļūst viendabīga. ( Karsējot sieru neilgu laiku tas būs irdens, bet ilgāk karsējot kļūs staipīgāks.)
  • Ielieciet sieru marlē, saspiediet un turiet zem sloga vismaz dažas stundas (vēlams, līdz nākamajam rītam). Sieru var ēst arī svaigu, bet tad tas tik labi neturēsies kopā.

Gatavojot Jāņu sieru, paliks pāri samērā daudz sūkalas. Tās nevajag liet ārā. Atdzesējiet, ielejiet blenderī un pievienojiet banānus, apelsīnus, zemenes vai jebkurus citus augļus un ogas. Iegūsiet ļoti gardu un veselīgu kokteili ar augstu olbaltumvielu saturu. Sūkalas papildus var izmantot arī kosmētiskās procedūrās, mazgājot seju, plaukstas, pēdu vai pat visu ķermeni.

__________

Attēls no laukutikls.lv/nozares/partika/raksti/pvd-skaidro-ka-gatavot-pareizu-janu-sieru

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *