Jāņu ēdieni

By | jūnijs 16, 2017
Iesaki citiem:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone

Ko ēst Jāņos veģetārietim?

Līgo vakarā, sagaidot Jāņus galdā tiek celti dažādi ēdieni, no kuriem Latvijā populārākie ir šašliks un Jāņu siers. Pēdējo atbalsta arī veģetārieši, bet ar to vien nav gana. Gatavojoties svētkiem ir vērts pacensties un sagatavot bagātīgu veģetāro galdu, kas garšos pašiem, bērniem un viņu vecākiem. Ar labu piemēru var panākt krietni vairāk nekā ar garām diskusijām. Ja veģetārie ēdieni būs garšīgi, aizspriedumi būs mazāk un argumenti par to, ka veģetārieši ēd tikai lapas aizies nebūtībā.

Uz oglēm cepti cukini (pildīti ar sieru)

  • Pārgriez cukini uz pusēm un ieliec siera šķēli (var pievienot tomātu).
  • Ietin folijā un cep uz oglēm ugunskurā vai uz grilla.
  • Pēc 10 – 15 minūtēm ņem ārā un pārkaisi ar pipariem un sāli.

Šādi pagatavoti cukini būs tik garšīgi, ka jāgatavo krietni vairāk kā sākotnēji plānots, tādēļ sagatavojiet rezervi. Sievietes uz šo ēdienu parasti stāv rindā, bet arī vīri nesmādē. Sieru var aizvietot ar vegānisko sieru. Papildus var pievienot arī tomātus.

Folijā cepti kartupeļi pildīti ar falafel un salātiem

  • Ietin folijā kartupeļus un izcep uz oglēm
  • Noņem no oglēm, iegriez, ieliec falafel (lai sasilst)

Ēd kopā ar jauno kāpostu salātiem, gurķu vai tomātu salātiem, lociņiem ar krējumu. Kartupelī var ielikt arī smalki rīvētu sieru vai plānu siera šķēli.

Grillēti šampinjoni vai austersēnes

  • Apcep sēnes ugunskurā vai uz grilla pirms tam ietinot folijā.
  • Uzber sāli un/vai nedaudz piparus.
  • Ēd ar jebkuru mērci, kas pašam garšo.

Šampinjoni ir stingrāki, tādēļ cepot saraujas daudz mazāk nekā austersēnes. Cepot austersēnes jārēķinas, ka to apjoms ievērojami saruks.

Svaigas zemenes vai ķirši

Ne visus gadus ir tā laime jau uz Jāņiem baudīt svaigas pašmāju ogas. Ja tas neizdodas varam izlīdzēties ar poļu importa produkciju. Ja Latvija būtu nedauz lielāka, tad Polija būtu mūsu kaimiņvalsts un no kaimiņiem jau var šo to iepirkt. Zemenes var papildināt ar putukrējumu vai apbērt ar pūdercukuru.

Marinēti sīpoli un mazsālīti gurķi

Jāņu laiks ir gurķu laiks. Jau tagad varat nopirkt gurķus un iepriekšējā dienā tos iesālīt, kā arī iemarinēt sīpolus. Cepti marinēti sīpoli garšo praktiski ikvienam.

Jāņu siers ar ķimenēm

Tradicionālais Jāņu siers ir zināms visiem, bet Latvijā tagad to drīkst gatavot oficiāli vien 5 ražotāji. Mājražotāji ar šādu nosaukumu to tirgot nedrīkst, bet, ja gatavojam paši sev, šie ierobežojumi nav no svara. Sieru var arī apcept ugunskurā, grillā vai ēst svaigu. Ja ir īpaša vēlme, sieru var pagatavot arī Jāņu vakarā uz ugunskura, bet tad būs vajadzīgs lielāks katls un jārēķinas, ka tas nesacietēs un būs jāēd ar karoti. Jāņu siera recepte ir ļoti vienkārša, to var pagatavot gan ar olām, gan bez. Olas garšu īpaši neuzlabo, taču tradicionāli tiek lietotas kā simbols saulei.

Foto: pinterest.com/misszuu/jāņilīgo/

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *